Csendélet fotózás

A fotózás történetében a legrégebbi gyakorlattal rendelkező terület, a csendélet fotózás. Ennek oka, hogy amikor az első fényképezőgépeket megalkották nagyon hosszú volt az expozíciós idő, így a statikus, álló dolgok fotózása volt ideális. A technika fejlődésével ennek ellenére a csendélet készítése nem ment ki a divatból, ma is a legkedveltebb téma. De ez nem is csoda, hiszen a különböző termékeknek is szükségük van reklámra, nem csak a mi falainkat díszíthetjük velük. A csendélet az örök sláger, mindenkinek szüksége van rá.😊


Nézzük, hogy hogyan tudsz profi csendélet képeket készíteni!



Stúdió vagy saját tér? Előkészületek


Először felejtsd azt, hogy stúdióra van szükséged ahhoz, hogy szép képeket készíts. Használd ki az otthonod lehetőségeit és fél lelhető tárgyait. Pl. Egy asztalt, amit az ablakkal szemben és közelében helyez el. Egy egyszerű háttér az ablakkal szemben elhelyezve az asztal körül és néhány lámpa. Máris van egy rögtönzött stúdiód😊



Téma


A csendélet, statikussága miatt, teljesen más, mint pl. a portré fotózás. A portré készítése során a fotó alanya vagy alanyai valamilyen interaktív kapcsolatban vannak, a fotós irányítja a folyamatokat ugyan, de mégis az alany egyénisége is meghatározza az eredményt. A csendélet készítése során mindent a fotós irányít. Egy gyümölcsös tál sem elmozdulni nem fog, sem másképpen mosolyogni, mint ahogy azt a fotós elképzelte 😊 Ezért nagyon nagy kreativitásra van szükség ahhoz, hogy a képed a legtökéletesebben kifejezze azt a hangulatot, amit be szeretnél mutatni. Válassz olyan témát, ami nem annyira hétköznapi, mint az említett gyümölcsöstál, pl. egy kis kosárból kigördülő gyöngyök, egy színes füstölő ahogyan füstölög - máris dinamika is van a képedben mindkét esetben. Természetesen hagyományosabb témákat is választhatsz, de abba is csempész valami újszerűt. Egy jó tanács, az elején kerüld az olyan felületeket amelyek a fényt visszaverik, pl. üveg, fém, stb. ezeket elég nehéz fotózni világítás szempontjából. Viszont próbáld kombinálni a kontrasztokat, a különböző textúrájú anyagokat, a különböző színű tárgyakat és figyeld meg az eredményt.



Kompozíció beállítása


Vedd figyelembe a harmadolás szabályát. Figyeld meg, hogy a kép keretén belül hogyan változik a csendélet, próbáld meg, hogy ne kerüljenek bele zavaró hatások, pl. felesleges árnyék, csak a téma és a háttér legyen. Változtass a témád a kompozícióban fotózás közben is. Figyeld meg, hogy hová vezeted a szemet a témán belül a változtatással.



Világítás


A hagyományos lámpák használata rendkívül jól működik. Próbálj ki többféle hely-beállítást, nem minden fénynek kell a tárgy elülső része felől érkeznie, az oldalsó és hátsó megvilágítás érdekességet, árnyékokat és mélységet ad a felvételnek. A természetes fény és a lámpafény / lámpafények kombinációjával is játszhatsz, pl. oldalról engedsz természetes fényt és lámpákkal kiegészíted a hatást. De kizárhatod az összes természetes fényt is, kísérletezz minél több fényviszonnyal.



Állvány és exponáló


Ezek használata sokat segít abban, hogy jobban meg tudd figyelni a témádat és dolgozni rajta, de soha ne engedd, hogy a statikusság a kreativitásod rovására menjen. Használd kellő mértékkel. Változtasd a fotózási szögeket és magasságokat, ha nem így teszel, akkor egy egész felvétel gyűjteményed lesz, amelyek mind ugyanabból a pontból készültek kevés variációval. Próbáld ki a különböző nézeteket is: felülnézet, tárgyszinti nézet, oldal nézet, stb. de mindig vigyázz arra, hogy árnyék ne kerüljön rá, legalábbis olyan, amit Te nem szeretnél :)



Ihlet keresés


Keress rá az interneten a reneszánsz csendélet művészeire, és figyeld meg a munkáikat. A festményeknek a tanulmányozása segíteni fog a formák, az árnyékok és a színek együttes működésének megértésében.  Ötleteket is nyersz arra, hogy hogyan építsd fel a fotográfiai munkáidat!



Gyakorolj


Keress a naptáradban egy csendes napot, és szánj időt a gyakorlásra. Próbáld beállítani a fényképezőgépedet, a hátteret és a  megfelelő fényforrásokat. Kreatívkodj és élvezd az alkotás örömét :)



Ajándékozz :)


Ha pedig ki is szeretnéd nyomtatni és ajándékba adni a csodálatos alkotásaidat, keress minket! Állunk rendelkezésedre, és a legjobb minőségben készítjük el a meglepetésnek szánt fotód vagy fotóid falra akasztható változatát / változatait!