“… és a kép felkerült a piros falra…”

Talán sok szülőnek lehet ismerős ez a mondat, aki néhány évvel ezelőtt Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő - könyvsorozatát olvasta gyermekének. A könyvek - szinte - minden fejezetét egy családi fotó ihlette, és minden fejezet utolsó mondata a blogbejegyezésünk címe volt (najó, néha nem piros volt a fal, hanem sárga vagy zöld…).



Ahogy Bartos Erika is, a mai családanyák is szívesen látják a falon a család emlékezetes pillanatait a nappali, háló, illetve egyéb szobák falán. De vajon mindegy, hogy melyik falra melyik vagy milyen fotó kerül?


Természetesen csak tanácsokat adunk, de tapasztalataink szerint ezek a legtöbb családnál, helyiségben működnek:


  1. Szoba stílusa: ahogy a házigazda stílusa a lakberendezésen visszatükröződik, úgy elsőként vesszük figyelembe azt a dekoráció tervezésénél is, hogy vintage, minimál, romatikus vagy éppen etno stílust képvisel a helyiség. Elmondható általában, hogy a függöny, a bútorzat, a szőnyeg (padlózat) színe, anyaga és díszítettsége befolyásolja a stílust. Elsősorban ezek jelenthetnek kapaszkodót abban, hogy eldöntsük, hogyan és milyen képekkel díszítjük a falat.
  2. Ha szeretnénk, meg is tervezhetjük, milyen fotókat teszünk fel adott falakra… ezesetben akár a kompozíciót, világítást is beállíthatjuk, hogy adott falon tényleg jól mutasson a kép. Ez például gyermekszobában klasszul alkalmazható: nem egy adott film poszterét tesszük ki, hanem a gyermekünket öltöztetjük be az adott mozihős jelmezébe és az ő főszereplésével valósítjuk meg a saját, egyedi moziplakátját. 
  3. Az előző eset akár fordítva is elképzelhető, amikor is adott vászonkép elkészül és annak kell valahol helyet találni. Ilyenkor ezekre érdemes figyelni: a kép hangulata, a kép fényei, a kép színei. Ha nagy méretű a fotó, azt érdemes a falfelületen középen elhelyezni. Ha pedig kisméretű, akkor azt olyan helyre tenni, ahol jól látható és hozzávetőleg szemmagasságba.
  4. A sima - minta nélküli - fal esetében csak arra kell tekintettel lennünk, hogy világos vagy sötét-e a fal színe, így ahhoz kell csak passzolnia a képnek. Ám ha mintás a fal, kicsit nehezebb a dolgunk, ha nem szeretnénk egy kaotikus összhatást megjeleníteni a falon. 
  5. Ha több képet szeretnénk kitenni, kitehetjük egyenként nyomtatva is, de akár elgondolkodhatunk azon is, hogy egy nagy (vagy több paneles nagy) vászonképre szerkesztjük össze. Ha megvan a képszerkesztési szoftver (és a tudás is hozzá), könnyen rá tudjuk tenni a sok kis emlékünket egy vászonra, így egyként kerülhet fel a falra.
  6. A sok kis képet elszórhatjuk a falon, de akár csoportba is rendezhetjük őket.Ha egyforma méretűek a képek, lehet sok pici négyzetből egy nagyot kihozni. Ha  fekvő és álló tájolású képeink egyaránt vannak, azok rafinált összerendezéséből hozhatjuk ki az elvárt összhatást. Ha több álló képet rendezünk egymás mellé, hosszú falakat tudunk dekorálni ezzel. Ha több fekvő képet egymás alá teszünk, a magas falakat, akár oszlopokat emelhetjük ki a lakásban. Ha pedig van egy kedvenc képünk, azt nyomtassuk ki picit nagyobba, mint a többi, és rendezzük eköré a kisebbeket.