Készülj fel a nyaralásra, gyárts jó képeket!

Nyári élmények megőrzéséhez sokaknak elengedhetetlen egy szép kavics vagy kagyló, esetleg egy hűtőmágnes az adott üdülési helyszínről, de vannak, akik jelvényeket, matricákat, tekerhető érméket gyűjtenek a kirándulásokról, nyaralásokról. Változatos az emlékek tárháza, hiszen az is változó, kinek mi a fontos, kinek mennyi helye van, ki milyen (és milyen mértékű) gyűjtőszenvedélyt örökölt.

 

Azt azonban leszögezhetjük, hogy bármilyen emléktárgyat is gyűjtünk kirándulásaink során, a fénykép népszerűségét ezek nem pipálják le! A legtöbben még mindennapjainkról is szívesen készítünk fotót, kiváltképp amióta a közösségi média felületén ezeket meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, barátainkkal, valamint otthonunk falát is díszíthetjük ezekkel.

 

A digitális fényképezőgépek, a kiváló minőségű mobiltelefonok korában már nem ok a filmmel való takarékosság, nem feltétel, hogy már az első kockának tökéletesre kell sikerülni, mint ahogy az sem a szerencse dolga, hogy utólag, előhívásnál, majd a kész fényképen látszódik meg, hogy a fény-árnyék viszonya nem tökéletes, vagy épp Pistikének épp csukva volt a szeme, amikor a fotó elcsattant.

 

Azonnal tudjuk ellenőrizni a kijelzőkön a kész képet, tudjuk javítani a hibát, és újra elkészíteni a fotót. Aztán elkészült a javított kép javítottja is, és így tovább…

 

Ha egy naplementét szeretnénk megörökíteni, azt is több szögből, több kameraállásból is tudjuk számtalanszor rögzíteni, amiből később ki tudjuk választani a legszebbet, így nem kell foglalkoznunk azzal, hogy ELSŐRE megalkossuk A TÖKÉLETESET.

 

Mindezek mellett is előfordul, hogy sokadjára sem tökéletes a kép… 

 

Mire figyeljünk, hogy jó képeket gyártsunk és ne kelljen millió kockát “elpazarolni”?

 

  • fényre, árnyékokra
  • tájkép esetén a horizont vízszintességére
  • az elő- és a háttér fontosságának hangsúlyozására
  • rendezett helyszínre
  • a széles látószögű fotózás esetén a szélekre (embert ne tegyünk a szélére)

 

Gyermekfotóknál guggoljunk le a gyermekhez!

Ha csoportképet készítünk, számoljunk “egy, két, há’, csíííz”! (Célszerű például, ha napnak háttal fotózunk és a csoport szemébe süt a nap. Csukják be a szemüket és csak a “csíííz” pillanatára nyissák ki.)

 

Utcai és strandfotózás:

 

Magyarországon minden esetben engedélyt kell kérned, ha közterületen személyeket fotózol, vagy ha a képen - akár háttérben is - szerepel a személy. Továbbá ahhoz a fotók közzététele is engedélyköteles. 

Ezalól két kivétel van:

 

  1. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2:48. § - "Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén." - így tehát  ha bárki is a képen fókuszban van, és felismerhető, az tiltott, viszont tömeg (ahol például nem vetődik több fény egyik emberre sem), háttal lévő emberek fotózása megengedett. 



Külföldön pedig jobb, ha nem fotózol embereket, mert komoly jogi perpatvar is lehet belőle, amely nem hiányzik senkinek sem, ugyanis a fotós felelőssége, hogy olyan képeket készít és tölt fel például közösségi oldalakra, amik megfelelnek az adott ország (ahol a kép készült) személyiségi jogokra vonatkozó szabályozásának.

 

A nyaralás alatt készült fotóid, akár egész évben díszítheti nappalid falát. 

Kérdezz tőlünk bátran!