Mit írjak a szöveges vászonképre?

Egy egyszerű szöveget, ami rövid, tömör és érzelmekben gazdag, nem is olyan könnyű előállítani. Pedig ahhoz, hogy egy szöveges kép elérje a várt hatást, mindenképpen szükséges egy ütős szöveg összeállítás. Ehhez, hogy tényleg így legyen, pár dologra nem árt odafigyelni, ezeket próbáljuk összegyűjteni ebben az írásban.


De milyen is a szöveges kép? 


Nem túl bonyolult :) választasz egy szép képet, elküldöd. Küldesz mellé egy általad jónak látott szöveget és megmondod az elképzelésed, hogy hogyan helyezkedjen el a kép körül vagy rajta. Szóval, nekünk egyszerűbb a dolgunk, hiszen te vagy az, akinek meg kell álmodnia az egészet. Természetesen bármiben segítünk, ha elakadnál,pl most azzal próbálunk némi segítséget nyújtani, hogy milyen is legyen az a szöveg.


A szöveget meghatározása


Tehát az első amit tudatosítani kell az, hogy nem mindegy milyen alkalomra szánod ezt a fotós szöveget. Az alkalom meghatározza a tartalmat. Anyák napja? Meglepetés a kedveskednek? Ez hétköznapi meglepetés vagy valami évfordulós meglepetés? Apák napja? Gyereknap? Nagyi szülinapja? Mind mind más szöveget kíván.


Szöveg hossza


Legyen rövid és tömör. 20-50 karakter között. Szóval, nagyon oda kell tedd magadat, hogy frappáns legyen az a szöveg :)


Szöveg érthetősége

Legyen könnyen értelmezhető és befogadható!
Ne kelljen megfejteni, és ne kelljen rajta hosszasan gondolkodni! Ez azért fontos, mert ha túlságosan bonyolult szöveget írsz, akkor elveszti a figyelmét a másik ember, akit éppen megajándékozol. De a cél pont az, hogy felkeltsd az érdeklődését és örömet okoz :) Az egyszerű szöveg nem feltétlen bugyuta. Ne értsd félre az egyszerű szó jelentését ez esetben, mert itt nem erről van szó. A rövid szövegek írásának a nehézsége pont abban áll, hogy tömören kell megfogalmazni valami igazán kifejezőt. De ez nem egyenlő a bugyutasággal.

Ne takarékoskodj az érzelmekkel!


Tedd teljesen személyessé a szövegedet, áradjon belőle az az érzelem, amit ki szeretnél fejezni.
Az érzelem érzelmet vált ki és pont ezt szeretnéd elérni. Ha kedveskednek írsz, legyen szerelmes hangvételű. Ha anyukádnak akkor legyen hálás vagy kedves vagy örömteli, a lényeg, hogy áradjon belőle a szereteted. Ha egy emlékként készítesz képet egy családtagról egy másiknak családtagnak, akkor érződjön rajta a te viszonyod ahhoz az emberhez, aki a képen szerepel, ez fogja igazán széppé tenni a képet és örömet okozni az ajándékozottnak. 


Írj az aktuális dologról


Mint említettük az alkalom meghatározza a szöveget. Azaz, ha például anyák napja van, az egy aktuális dolognak tekinthető, egy csodás alkalom, ami alkalmából írhatsz szöveget. Egy születésnap ugyanilyen alkalom. Az Apák Napja is ilyen. És sorolhatnánk.


Egy jó idézet mindig segít


Akár alkalomra, akár hétköznapi ajándéknak szánod is a szöveges képet, egy jó idézet mindig segít. Ha végképp megrekedt a fantáziád, semmi nem jut eszedbe, keress egy megfelelő idézetet. Ez lehet vers, vagy gondolat vagy akár egy prózai mű részlete. De akár egy filmből vett klassz idézet is, amit gyakran emlegettek  a haveroddal és jókat nevettek rajta. Ehhez tényleg nem kell sok tehetség, hogy kiválassz egy jó idézetet, csak keresd meg a közös pontot az ajándékozott és magad között.


Befejezetlen szövegek


Ezzel azért óvatosan bánj. Tudod, van az irodalomban is a befejezetlen történet fogalma. Illetve a filmvilágban is találkozhattál vele. Másként mondva a nyitottan hagyott történetek. Nem zárják le. Azért, hogy Te találhasd ki a végét. Hiányérzetet okoz a befogadóban, ha a történetnek nincsen vége és ezzel egyfajta izgalmat ad. De ezt nagyon ügyesen kell tenni, mert lehet, hogy pont az ellenkezőjét éred el vele és a másik pont felbosszantja magát rajta. Szóval, ezzel azért óvatosan, de érdemes kipróbálni, ha szerinted az ajándékozott olyan típus, aki befogadó erre a stílusra.


A szöveg formázása


A szöveg nem látványos, könnyen elsikkad a kép mellett. Ezért, hogy a kettő jól működjön együtt, fontos, hogy legyen elképzelésed a szöveg formázásáról. Bátran emeld ki például az első kezdőbetűt, ahogy anno tették a kódexekben az iniciálékkal. Feldobod vele a szöveget máris. Használd a kiemelés vagy a ferde stílust, ezzel is segítesz az olvasónak és fent tartod a figyelmet. Azt is megteheted, hogy egy egész szót nagybetűre állítasz. A lényeg, hogy használd a fantáziádat és segítsd az olvasót :)



Reméljük sikerült segíteni abban, hogy egy frappáns szöveget tudj írni vagy választani a legszebb fotóhoz! Írj szöveget, válassz képet, és küld el nekünk, mi pedig egy csodás nyomtatott képet készítsünk neked, amit átadhatsz ajándékba! :)