Őszi fotók a természetben

Az ősz színekben gazdag és gyönyörű fényképek készítésére ad lehetőséget. A megfáradt őszi fény, az ősz erős, meleg színei, a narancs, a vörös és az arany, mind jó alapanyaggal szolgálnak jó fotók készítéséhez.


Mire figyelj mikor őszi képeket készítesz?


  • A kontraszt

  • Minden fotó alapja a jó kontraszt. Egy jó fotó témája kontrasztba állítással rendkívül hatásos lehet, ezért próbálj meg egyetlen képkockán több árnyalatot is megörökíteni. Próbáld meg, hogy a vörös és sárga színekben pompázó faleveleket a barna homokkal vagy a szürke mohás kövekkel, ill. a ragyogó kék éggel szembeállítva fotózod le.


  • Hangulat megörökítése

  • Ősszel az időjárás állandóan változik, ezért egyetlen délután alatt lehetséges több hangulatot megörökíteni. Egy perc alatt kisüthet a nap és beborulhat az ég, a következő pillanatban pedig már viharossá is válhat az idő, szóval hozd ki belőle a legtöbbet, és készíts különféle felvételeket, pl.: egy szikla végén a lemenő napot fotózod le a szikla alatt elterülő színes erdőséggel vagy még az esőcseppeket a fákon lévő színes leveleken, amin átszűrődik a napfény a zápor után.


  • Őszi fények kidomborítása a képeiden

  • A makrofotózás nagyszerű módja az őszi színek és textúrák felfedezésének miközben az egyedi nézőpontok ugyanúgy használhatóak. Kísérletezz fényképezőgéped makró vagy közelkép módjával, és keress olyan részleteket, mint az őszi levelekre hulló esőcseppek vagy a lehulló levelek erezete az avarban, az ezer szín között. Ha lehetőséged van rá, több napszakban is fotózz. Egészen más képeket kapsz egy reggeli őszi fényben, délben, amikor még erejében van a Nap vagy amikor már szürkület van.


  • Felfelé és lefelé fotózás

  • Ha felfelé nézel, és meglátod, mi történik fölötted és ebből a látószögből fotózol, a fényképeidet nézők is más szemszögből láthatják meg az ősz színeit pl. egy erdei képen, ahol a napsugár átszűrődik a fákon és megvilágítja a színpompás lombkoronáját egy fának, mindez kontrasztban az ég kékjével.Miután felnéztél, próbálj meg lefelé tekinteni, pl.: saját cipődet / bakancsodat fotózd le, miközben az őszi avaron jársz.



  • Témák

    • Az ősz az évnek azon időszakai közé tartozik, amikor egy egyszerű fából is érdekes fotó készíthető. Van valami különleges abban, ahogyan a fa színei folyamatosan más más színt ölt és változik. Érdemes ugyanahhoz a fához többször is kimenni  napokon át, és képsorozatot készíteni a kiválasztott fa váltakozásáról. Ezt követően a képek kinyomtathatók és otthon is megtekinthetők egy őszi fotókollázs formájában. Lélegzetelállító egy folyón vagy tavon tükröződő őszi színek bemutatása is. Portré is kiválóan készíthető ebben az időszakban. Kedveseddel egy szép őszi túra alkalmával ha megpihentek egy sziklára ülve, egészen káprázatos hátteret ad a színes kavalkád a mélyben.. a kopott szikla a színével.. és a túrák során általában használatos keki / barna színű ruházat…egy egészen különleges  portré képpé alakul ez a szín és fény kavalkád, megragadva az ősz fáradt, de gyönyörűséges hangulatát.  Keresd az élményeket, a hangulatokat bátran a természet lágy ölén :) 

     

    Bármilyen témát választasz, a természet ezer csodás lehetőséget nyújt számodra! Fotózz, nyomtasd ki képedet és add ajándékba kedvesednek vagy díszítsd vele saját faladat :)