7+1 érdekes tény a Valentin-napról

Tudtad, hogy az első Valentin-lapot a 15. században küldték? Vagy azt, hogy régen az összetört szívre receptre írták fel a csokit? Mi sem! Tudj meg többet ezekről a Valentin-napi tényekről!


  1. Létező személy volt-e Valentin?

Bizony, hogy az! A XV. században élt példás keresztényként. A hite miatt börtönbe került, majd halálra ítélték. A börtönőrének volt egy lánya, aki vak volt, ám Valentin a hitével, csodálatos módon meggyógyította. A kivégzése előtti napon egy üzenetet küldött a lánynak: “Hadd legyek a Valentinod!”. Február 14-én végezték ki, ezért ezt a napot a szerelem napjaként jegyzik.

  1. Hol ünnepelték először a Valentin-napot?

Az első Valentin-napi ünnepségre a szerelem városában, Párizsban került sor. Persze a franciáknak is megvan a saját verziójuk a Valentin-nap hagyományára. Szerintük egy francia írta az első szerelmes leveleket, amelyekből később Valentin-napi kártyák lettek. A Orléans-i herceget, Károlyt 1415-ben elfogták és fogolyként Londonba vitték; és miközben a toronyban raboskodott, szerelmes leveleket írt a Franciaországban maradt feleségének. Ezeket először “csak” barátságkártyáknak hívták, ma francia Valentin-napi kártyaként ismert.


  1. Egy Valenti-napon 145 millió üdvözlőlapot küldenek egymásnak az emberek.

Bár az egyik legnagyobb képeslapgyártó szerint ez csak Amerikára igaz, az egész világ adatait nézve valahol 1 milliárd körül lehet ez a szám. Elképesztő adat!


  1. Nemcsak az emberek ajándékozzák meg egymást. Az állattartók mintegy 20 százaléka ad Valentin-napi ajándékot kedvencének. 

  1. Becsült adatok szerint több mint 1 milliárd dollár a Valentin-napi  csokoládévásárlás bevétele csak az USA-ban!

Dobozolt csokit több mint 150 éve gyártanak. 1850 körül a Cadburry készítette az első dobozos csokit, majd rá 10 évre elkészült az első szív alakú doboz.


  1. Több ezer levelet kap évente Júlia is.

A világ minden tájáról érkezik Valentin-napi posta Veronába is a Capulet család Juliájának. 


  1. … és kik kapják a legtöbb Valentin-lapot?

A tanárok! Az amerikai gyermekek szívesen írnak kedvenc tanáraiknak Valentin-napkor üdvözlőlapot. Ilyenkor természetesen nem az a fő üzenet, hogy “legyél a Valentinom”, hanem megírják, hogy miért szeretik az óráját, miért tartják jófej tanárnak. Ilyenkor az amerikai tanárok is szeretnek büszkélkedni azzal, hogy hány üdvözlőlapot kaptak.


+1. 250 millió rózsát termesztenek csak a Valentin-napra.

Nem véletlenül mondják, hogy - a szerelmesek mellett - a virágárusok ünnepe is a Valentin-nap. Ilyenkor az egy szál rózsa mellett a hatalmas csokrok is kelendőek. Természetesen a vörös rózsa a favorit, amely Vénusz (a szerelem római istennője) kedvenc virága, de a rózsaszínűt és pirosat is szokás adni.


Ha te is valami különlegeset szeretnél adni Valentin-napra, van ötletünk! ITT találod, hívj bennünket, ha segítségre van szükséget!