Családi képek készítése

Hogyan készíthetsz profi családi képeket, amelyeket aztán kinyomtatva a falatokra kitehetsz? Ebben segítünk ezzel a bejegyzésünkkel, reméljük sok hasznos tippet, ötletletet fogsz benne találni?! :)

 

Légy minél kreatívabb

Készíts a szokásostól eltérő képeket, pl.:  állítsd családtagjaidat egymás elé és mögé, fotózd őket felülről ahogy fekszenek a fűben és a fejük összeér, vagy egymás ölében ülnek egy székben, stb. Találjatok ki együtt vicces beállításokat, a gyerekek fantáziája is sokat segíthet :)

 

Fotózz természetes fényben

Sokkal jobb képek készíthetők természetes fényben, mint mesterséges fények között. Kora reggel, vagy késő délután a fények kellemesen meleg árnyalatúak, lágyak. Ez az igazán megfelelő időpont a fotózásra. Délben a nap harsány, kemény és sötét árnyékot eredményez, nem megfelelő fotózásra, ezért lehetőleg kerüld az erős napsütést :)

 

Hozd közel az embereket a képen

A család tagjait szoros kötelékek tartják össze. Ezt úgy tudod a fotókon a leginkább kifejezni,, ha a családtagok fizikailag közel vannak egymáshoz, érintik egymást, vagy egymás felé hajlanak, esetleg össze bújnak. A közelség meghitt és közeli kapcsolatot sugall, ezért érdemes megkérni a családtagokat, hogy ilyen módon helyezkedjenek el egymás mellett, hogy szemmel is jól  látható legyen az összetartozás :)

 

Próbálj vidám hangulatot teremteni :)

Nem csak a gyerekek fotózásánál fontos, hanem a legtöbb esetben, amikor felszabadult képeket szeretnénk készíteni. Legyél vicces és először készíts lazább képeket. Mindenki egyszerre ugorjon, kiáltson, vagy mutasson valamit. Ez által megtörik a csend, megszűnik a feszélyezettség. A természetes mosolyok kulcsa a felszabadult légkör :)

Az öltözék harmóniája

Egységessé teszi a képet, ha a ruhák stílusban, színben egymással harmonizálnak, vagy kiegészítik egymást. Ha mindenki egységesen világosabb, vagy sötétebb ruhákat visel sokkal kifejezőbbé válik a kép. Egy vidám felszabadult képhez lehet a színeket is variálni, de a különböző ruhák stílusait lehetőleg ne kombináljuk, pl. konzervatív alkalmi ruha van pár családtagon, másokon pedig laza, sportos stílusú viselet. Gondolj arra, hogy a családi egységet is szimbólikusan kifejezi az öltözék egységessége is.

 

Hagyd el, ami lényegtelen

Próbáld meg úgy készíteni a képet, hogy a háttér elmosódva jelenjen meg, de ügyelj rá, hogy a képen mindenki éles legyen. A háttér legyen egyszerű és természetes, hogy ne vonja el a figyelmet. Használj szűk képkivágásokat is.

 

Készíts több képet

Ha több családtagodat fotózod egyszerre, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy valaki elmozdul vagy éppen akkor pislog, amikor fotózod őket. Mindenképpen jelezd, hogy mikor készíted a képet, pl.:  “Csíííz” vagy hasonló jelzésekkel. Ha valami jelzést kapnak az emberek, jobban odafigyelnek, hogy ne mozduljanak be. Ennek ellenére több képet érdemes egy-egy beállításról is készíteni. Ha szükséges, fotózz újra!


Próbálj minél előbb végezni

Mivel sokáig senki nem szeret pózolni, mosolyogni, érdemes gyorsnak lenned. Ha nem szeretnél kényszer mosolyt, akkor igyekezz :) 

 

Végül egy jó tanács! A dicséret jobb képeket eredményez!

Ha esetleg több kép sem sikerült valami oknál fogva, akkor ügyeljünk arra, hogy a következőket ne mondjuk: “Ez nem működik”, “Nem lett jó”, “Ez egészen rossz”. A kevésbé jókra mondjuk inkább azt, hogy  “Most próbáljunk egy másik beállítást.” És ennél is fontosabb, hogy viszont a jót hangsúlyozzuk ki!:  “Nagyszerű”, “Kiváló!”, “Ez nagyon jó lett!”, stb. Emeld ki a jobb képeket, dicsérd meg a családtagokat, és mutassa meg nekik a jól sikerült képeket. A pozitív hozzáállás még jobb képeket eredményez majd, és újra próbálhatjátok a rosszabbul sikerült képek elkészítését :) Már sokkal nagyobb lesz a lelkesedés, ha láttak előtt pár nagyon jól sikerült képet is!

A legjobb kiválasztott képeket, küld el nekünk, mi kinyomtatjuk a legjobb minőségben! Gondolj a családi ünnepekre! Készülj előre egy jó kis válogatással! :)