Karikatúra mint ajándék

A karikatúra a képi ábrázoló műfajok standup-ja. Ahogy A.Carracci egy kérdéssel kifejezi: “Nem ugyanaz a karikaturista feladata, mint a klasszikus művészé? Mindkettő meglátja a tűnékeny igazságot, ami a puszta külső megjelenésnek a felszíne alatt rejtőzik”. 


Manapság egyre divatosabb ajándék a karikatúra. Nincs is annál viccesebb, amikor barátainkról készült fotó alapján egy jó karikatúristát megbízva egy alkotás születik, amiből falra kitehető vászonképet készítettünk és ezt születésnapra, esküvőre átadva közösen nevetünk az ünnepeltekkel.


A karikatúra alapja a humor, de olykor gúnyos célú képi ábrázolás - főként rajz vagy lenyomat-, amely egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen eseményt, hangulatot, jelenséget, jelenetet szándékosan túlzóan, torzítva mutat be. A 18.században indult útjára a szatírikus lapokban politika és társadalom kritikaként. Intellektuális műfaj volt annak ellenére, hogy elsődlegesen vicclapokban realizálódott. Régi elnevezései voltak: a humoros rajz, torzrajz, torzkép, gúnykép, gúnyrajz, viccrajz. Célja általában a  szórakoztatáson kívül, a kinevettetés, figyelmeztetés valamilyen negatív jelenségre, de akár a kor vagy személyek bírálata is. Sajnos a történelem során a propaganda eszköze is volt, de manapság inkább az irónia eszközévé vált. A karikatúrának számos irányzata létezik: politikai-közéleti-, portré-, erotikus-, sport-, emlék-esszékarikatúra stb. 


Magyarországra a karikatúra a vicclapokon keresztül került be, de emellett később megjelent az utcai változat is, az úgynevezett élő-karikatúra. Ma már létezik a digitális karikatúra rajzolás is, számos grafikus ezen a módon készít karikatúrákat megrendelésre. Ez azért is fantasztikus lehetőség, mert így bármikor könnyedén kinyomtathatod nálunk kedvenc képeidet. Ilyen formán egy olyan ajándékot tudsz majd átadni, mely egyszerre lehet humoros, gúnyos és ironikus de mindenképpen megnevetteti a kép alanyát.


A műfaj szabadsága miatt a különböző fantáziadús kéréseknek is lehetőséget ad, nem szab korlátot, bármit kitalálhatsz! Az ünnepeltet a legkülönfélébb környezetbe, szituációkba bele lehet illeszteni egy karikatúrába. Így egy komplexebb ajándékot varázsolhatsz! Ez igazi egyedi ajándék ötlet lehet szülinapra, névnapra, karácsonyra, nászajándékba, esküvőre, akár meghívókra, de iskolai tablóképnek is páratlan. Készülhet fekete-fehérben és színesben.


Ha karikatúrát szeretnél ajándékozni valakiről-valakinek, akkor a grafikusok egy rövid leírást is szoktak kérni a képen szereplő személyekről, jó és rossz tulajdonságaikról, hobbijaikról, hóbortjaikról, hogy valóban személyre szabott karikatúra készülhessen róluk. Tehát jól kell ismerd barátaidat, rokonaidat, stb. ezt ne feledd! 


Ha nem vagy egy nagy ötletgazda, akkor, de valami igazán egyedi ajándékot szeretnél adni, akkor még inkább ajánljuk figyelmedbe ezt a lehetőséget. Egy jól sikerült vászon karikatúra egyszerre személyre szabott, kreatív és humoros. Olyan meglepetés, ami garantáltan örömet okoz! A nyomtatott karikatúra képekkel nem tudsz mellényúlni. Lepd meg szeretteidet, barátaidat vagy saját magatokat végre egy tényleg egyedi, személyes és életre szóló ajándékkal! Csak töltsd fel a kedvenc karikatúráidat a weboldalunkon és mi megvalósítjuk a legmenőbb ajándékot a számodra!