Kollázsok

Mi is az a kollázs?


A kollázs egy speciális eljárás, amivel művészeti kompozíciókat lehet létrehozni. Érdekessége, hogy különböző formájú és textúrájú anyagokat, mint egy mozaikot egy kompozícióvá állítunk össze.Tartalmazhatnak egész tárgyakat is, például beépíthetünk a képbe egy ruhadarabot,szárított virágot, követ, bármit, aminek a formája vagy a textúrája érdekes lehet a kép szempontjából. A kollázs háromdimenziós részei ellentétesek a festmény sík felület részeivel,  ily módon újszerű megjelenést ad a szobroknak és a festményeknek. Az anyagok kontrasztjaival, kombinációjával is lehet játszani, mint a műanyagok és a természetes anyagok ellentétes, szokatlan és merész hatásával.


A kollázs története


Kr. E. 2. századra nyúlik vissza, mely nagyjából megegyezik a papír Kínában történő feltalálásának idejével. A 10. századig a technikát ritkán használták. A 10. századtól japán kalligráfusok speciálisan kezelt és ragasztott apró papírdarabokat építettek be műveikbe. Európában viszont a 13. században kezdődött a kollázs használata. A 15. és 16. században aranyozott lapokat alkalmaztak gótikus katedrálisok díszítésére, mindemellett a drágaköveket és a fémeket, a szent képek dekorálására használták. Annak ellenére, hogy a huszadik század előtt, kollázs jellegű módszereket alkalmaztak, néhányan még mindig azt állítják, hogy mint művészeti forma csak 1900 után jelent meg a modernizmus első szakaszában. A 20. század elejének művészei szokatlan technikákkal és anyagokkal kísérleteztek, új művészeti nyelvet kerestek. Egymás után megjelentek a modernista iskolák, amelyek célja a hagyományos festészet megváltoztatása volt. A korszak egyik felfedezése a kollázs volt. 


Kollázsok a festményeken


A hétköznapi anyagok megjelenése a festményeken a kollázs technika kezdetének tekinthető. Pablo Picasso és Georges Braque voltak az első kollázsok megalkotói. Picasso kompozícióiba tapétákat, posztereket, újságkivágásokat, címkéket, huzalokat is beépített. Ezzel a mester megsemmisítette a hagyományos festmény minden sztereotípiáját. A kollázs technikát a huszadik század elején széles körben használták avantgárd művek elkészítésére, népszerű művészeti formává vált.


Mi kell egy jó kollázs elkészítéséhez?


Sokan szokták mondogatni, hogy nem tudnak rajzolni, milyen jó azoknak, akiket megáldott az élet egyfajta tehetséggel, a rajztudással. Na a kollázshoz pont nem kell rajztudás. Ez egy olyan képalkotó technika, amihez játékos képzelőerő, vidámság, fantázia és kreativitás kell.

És persze alapanyagok. Mint a bevezetőben is írtuk ebben a technikában nincsenek határok. Bármilyen anyagot keverhetsz bármilyen más anyaggal, a lényeg a kompozíció egysége lesz ugyis. 


Készíts fotó kollázst!


Kollázsokat készíthetsz fotókból is. Ez legalább annyira szórakoztató, mint a hagyományos kollázsok készítése. Fotó kollázst készíthetsz papíron, de az interneten található szoftverek segítségével is. Ha papíron készíted, nyilván kell hozzá ragasztó és egy olyan felület, amire felragasztod a koncepciód alapján a képeket. Ha ezt szoftverrel készíted, nyilván nem lesz plusz anyagköltséged sem. Nagyon sok jó szoftver található a neten már. A kollázsaidat elküldheted ismerőseidnek, rokonaidnak vagy közösségi médiákban is megoszthatod. Néhány ingyenesen elérhető szoftvert mi is ajánlunk: Collage Maker, Collagerator, CollageIT


Ha kollázsaidat ki szeretnéd nyomtatni és kitennéd a falra, fordulj hozzánk bizalommal