Mi a vakráma? Lehet-e keretezni később?

A vakrámára feszítés a vászonra készült festmények és nyomatok klasszikus, megszokott módja annak, hogy a képeket a falunkra tudjuk illeszteni. Akár klasszikus olaj- vagy akrilfestményt, akár a manapság nagyon trendi vászonra nyomtatott fotót fel lehet rá feszíteni. A jó hír az, hogy később is tudod kereteztetni, ha jelenleg erre nincsen időd vagy “kereted”.... érted!? Kereted! :)

Nézzük meg, hogy hogyan tudod ezt saját magad megoldani!

 A faliképek részei:


Vakráma


A vakráma az a fa keret, amire a vásznat feszítjük.

Szegény nem látszik, csak a kép merevségét és falra készségét adja. De nagyon fontos tulajdonságai vannak. Nem mindegy, milyen fából van. Fenyő és fenyő között is van különbség. Előfordult olyan, hogy pár héttel a kép kiakasztása után a fa annyit szárad, deformálódik, hogy szépen lassan elkezd elállni a faltól. Ezért törekedni kell arra, hogy jó minőségű fából készült vakrámát válasszunk. Fontos dolog a fózolás is. Ez a vakráma lekerekítését jelenti. Ha egy sima tetőléc sarkain végighúzod a kezedet, az vág. Nem csak a kezedet, hanem a vásznat is. Van olyan léc egyébként, ami kifejezetten vakráma léc. Ezek ragasztott lécek, általában ablakgyárak szokták őket árulni, kvázi melléktermékként, ennek fényében nem a legminőségibb, nem igazán jó hosszútávra használni, érdemes befektetni a jobb minőségbe, ahogy már fent említve volt.


Vakráma készítése (...ha házilag készítenéd… de lesz ennél sokkal jobb tippünk is! Olvass tovább!):


A vakráma készítés sem egy agysebészet, de azért erősen oda kell figyelni.

A pontos mérés mindennek az alapja.  Gérvágó kézi fűrésszel levágod a megfelelő méretű 45 fokban megvágott léceket. Figyelj nagyon a mérésnél, mert 1-2 mm  is azt eredményezheti, hogy torz lesz a képed. Fontos tehát, ha leméred a 60 cm-t egy lécdarabból, akkor a 60cm-es jelölésnek a vágás külső oldalán kell lennie majd. Ha megvannak a milliméter pontosan gérben levágott léceid, akkor jöhet a lécek rámává alakítása. Itt arra figyelj, hogy meglegyen a derékszög minden saroknál. Ha van valamilyen sablonod, az a legjobb...Ha sikerült összeállítani a keretet pontosan, tűzőgéppel rögzítsd egymáshoz a sarkokat, mindkét oldalon. Azzal jársz egyébként jól, ha minden saroknál, mielőtt rögzíted, beállítod a derékszöget. Ha kész az egyik oldal, fordítsd meg a rámát, és jöhet a másik. Rögzíts minden sarkot legalább 3 kapoccsal!


Eszközök: mérőszalag, gérvágó (gépi vagy kézi), vászonfeszítő fogó, kapocsbelövő, tűzkapocs.



Falikép


Vászon és amire figyelned kell a keretezés miatt


A jó vászon rugalmas, nem repedezik rajta a festék, elég vastag, ezáltal tartós, kicsit fényes felületű, de nem tükröződő. Azért érdemes jó vásznat választani, mert amikor kifeszíted a vakrámára, akkor ha nem megfelelő minőségű a vászon, akkor betöretezhet a képed, ami élvezhetetlenné teszi a látványt.


Amellett, hogy milyen a vászon, az is fontos a keretezés szempontjából, hogy mekkora ráhagyás van körben a vakrámázás miatt. Körülbelül körben 4 cm kell ahhoz, hogy kényelmesen fel tudd feszíteni a vakrámára a képedet. Ezt mindenképp egyeztesd le a vászonyomat készítése előtt! Ha az ajándék vászonnyomatra is szeretnél ráhagyást, nem gond, de egyeztetni kell ebben az esetben is.



Ha mindezzel nem akarsz vesződni… (itt a tuti tipp!!)


Válaszd ki kedvenc képedet és azt, amilyen módon látni szeretnéd a faladon. Küldd el nekünk és pár napon belül a faladon lehet vászonkép formájában. Neked csak gyönyörködni kell a látványban!