Milyen méretekben rendelhetsz vászonképet?

Karácsonyi, klasszikus, szöveges, LED-es, hatszögletes,... számos verziója létezik a vászonképeknek nálunk és mindez többféle méretben kapható. Most szeretnénk megkönnyíteni neked a választást, hova milyen méretű képet javaslunk.



Hogy rögtön a lecsóba csapjunk: a méretet ne csak aszerint válaszd ki, hogy mennyire szereted az illetőt, mert gyorsan fogynának a vásznaink… tudjuk, hogy ha ez lenne a mérce, mindenki a legnagyobb vászonkép mellett tenné le a voksát, hiszen mindenki annak rendel vászonképet, akinek a legjobb, legszuperebb ajándékot adná.


A vászonkép méretét aszerint érdemes eldönteni, hogy - várhatólag - milyen közelről fogják szemlélni a képet. A kisebb képek kisebb részletekből állnak, a szem közelebbről felfogja. Emlékszel még, mit mondott a rajztanár? A festményeket nem közelről kell nézni, hanem úgy, hogy befogadja a szemed az egész vászon látványát. Itt is ez az elv érvényesül. Hely kell ahhoz, hogy a kép szélei ne essenek periférián kívül, felfogjuk, amit látunk és teljes egészében élvezzük a látványt. A színek, a kompozíció, a harmónia egységben tud érvényesülni.

 

Kis lakásokba, például panelméretű szobák hosszabb falaira, kis légterű irodák tárgyalóiba, előszobákba javasoljuk a legkisebb méreteket, mivel ezeket jellemzően közelről, kis távolságról nézzük. Ugyanakkor fontos, hogy a fotó ne tartalmazzon túl sok apró részletet, mivel ezek - a kis méret miatt - kaotikusnak fognak tűnni. Ilyenkor érdemes megszerkeszteni a fotót és a legjellemzőbb részletet kiemelni. A fekvő tájolású fotók vízszintes, a függőlegesek függőleges irányban tudják nyújtani az adott falfelületet. Nézzük meg a falfelület színét is - ha van rá lehetőség - és igyekezzünk azzal harmonizáló fotót, grafikát vagy képrészletet keresni (vagy szerkesszük filterek segítségével megfelelő hangulatúra - a filterezésről később még részletesen írunk!).


Nagyobb nappalikba, a panelméretű nappalik rövid falára, tágasabb irodákba rendelhetsz már 50 cm-estől kb. 80-90 cm-ig bátran képet, hiszen van egy hosszabb tered hozzá, megfelelő távolságból tudod szemlélni a képet. Több részletből álló kép is szóba jöhet már, azonban azokból a kis méreteket ajánljuk. Jól látható, tiszta részletekkel bíró képeket több méter (akár 5-6 méter) távolságból is megnézhetünk. Természetesen itt sem adhatjuk fel a minőséggel szemben támasztott igényeinket, fontos, hogy a nyersanyag jó felbontású, legalább 800KB kell, hogy legyen (illetve nagyobb képnél nagyobb). Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a kép!


Belvárosi polgári lakásokba, ahol igazán nagy a belmagasság, tágas a szoba, nagyméretű hallokba, előterekbe, valamint nagyobb termekbe ajánljuk a legnagyobb méretű képeinket, amelyek akár 100x100 cm-esek, de a nagyobb méretű több részből állóak is szóba jöhetnek. Itt már a “több részből álló kép” úgy is értelmezhető, hogy több vászonnyi képet küldesz el nekünk (amit te előre megszerkesztesz) és te illeszted azokat össze a falon. 


Ahogy a fotózásnak, a grafikák elkészítésének, itt is csak a képzelet szabhat határt a kreativitásnak! Javasoljuk, kombináld bátran a méreteket, a tájolásokat a faladon! Ne félj, nem lesz kaotikus! Amíg a harmónia elvét tartod szem előtt, addig uralod a zajt!