Saját festmény a falon

Ha saját festményt szeretnél a faladra, mindenképpen tisztában kell lenned a következőkkel, hogy ki tudd választani mi a legmegfelelőbb a számodra design és praktikum szempontjából is. 


Mivel készíts festményt?


Vízfesték


A vízfesték vízbázisú festmény. Amiért imádni lehet ezt a technikát az az, hogy nagyon könnyed festményeket eredményez. Például ha tengerparti képet festesz vízfestékkel, valóban olyan hatást kelt, mintha ott állnál egy vízparton. Vízzel könnyen oldódik, ha javítani szeretnéd a képet, akkor ez egy nagyszerű tulajdonsága a vízfestéknek, de ha éppen készen vagy a festményeddel és ráborul véletlenül egy pohár víz, akkor fuccs az egésznek :( 


Gouche


Nagyon hasonlít a vízfestékre, mivel száradás után ez is oldható vízzel. Tehát ezzel is vigyázni kell. A különbség az, hogy a benne található krétapor miatt opálosan mattra szárad. Ahhoz, hogy megőrizze állagát érdemes lakkal fixalni a felszínét vagy az akril gouche használata is megoldás, mert ez viszont vízállóvá szárad. 


Pasztell


A pasztell száraz festék, kréta formájában. Praktikus a használata mivel nem kell hozzá ecset, ill. víz sem, így könnyen szállítható, bárhol előkapható. Emiatt a praktikuma miatt a festők már a 16. század óta használják. Élénk színvilágot lehet vele megörökíteni, ha az őszi erdőben sétálva ihleted lesz, elég ha a táskában ott lapul egy pasztell, egy nagyobb vázlatfüzettel. De ha a városban, egy cukrászda teraszán éppen egy reggeli kávé mellett üldögélve akarod megörökíteni a látványt, akkor is tökéletes választás a pasztell.


Enkausztika


Ezt a festés technikát az ókori egyiptomiak kísérletezték ki. Festékpigmentet kell adni a forró méhviaszhoz, ebből egy paszta képződik, amellyel fára, de vászonra is festhetsz. Elég nehéz technika, mert a festék anyagot gyorsan kell felvinni, ill. formálni, mivel a viasz hamar megkeményedik. A felmelegítéssel lehet esetleg kísérletezni utólag, de azt nagyon óvatosan kell. Szóval nem egyszerű, de az biztos, hogy ha enkausztikával dolgozol, akkor egy nagyon klassz többdimenziós festményt fogsz alkotni.

Tusfestés


A tusfestés a grafikához közelítő festészeti ág, remek árnyékolású képeket tudsz vele alkotni és nagyon szép metszet szerű képeket készíteni. Mást technikákkal keverve is nagyon mutatós festmények készíthetőek vele. Például a vízfestékkel készült képen árnyékolásra használod a tusfestéket és a két festék találkozásánál átfolyatod az egyiket a másikba, valami csodálatos hatást tudsz elérni. A tusfestés maga Kína és Kelet - Ázsia festők nagy kedvenceként indult a kalligráfia továbbfejlesztett változataként. Ma már színes tusfestményekkel is találkozhatunk, de többség még ma is az eredeti fekete-fehér változat.


Tempera


Temperával is kiváló képeket készíthetünk. Hagyományosan ezt a festéket tojást (sárgáját és fehérjét is) keverik össze porfestékkel. Ezt a receptet már az ókori Rómában is használták. Pont a tojás miatt azonban nagyon gyorsan kell vele dolgozni, mert különben megzápul a festékünk :) A tempera a 16. századig volt nagyon népszerű, de aztán leváltotta az olajfesték.


Olajfesték


Máig az egyik legnépszerűbb technika. Elterjedését annak köszönhette, hogy könnyű vele dolgozni és az évek során nem fakul ki a színe, nem úgy, mint pl. a temperának. Vászonra és farostra is kiválóan lehet vele festeni. Alapozót kell használni. Tartós képet készíthetsz azonban olajfestékkel.


Ha elkészült a kép, fotózd le, és küldd be nekünk, hogy vászonra húzzuk. Így saját képet adhatsz minden szerettednek akár névnapra, szülinapra, akár karácsonyra!