Színek használata fotókon

Érdekes kérdés fotózás során, hogy fekete-fehérben vagy színesben érdemes-e inkább fotózni. Az az igazság, hogy nincs helyes válasz a kérdésre, hiszen a fekete és a fehér is szín, és valójában a helyzettől függ, hogy mikor milyen színeket érdemes használnunk. A színek használatát sok minden befolyásolja és maga a stílus sem utolsó szempont, amit képviselni szeretnénk a fotó színeivel.

Mi kell a megfelelő színek kombinálásához? - Tudatosság

Bármilyen koncepciót  is választasz, minden esetben igaz az, hogy tudatosan kell a színeket, illetve azok hiányát használni. Valójában a tudatosság a fotózás  minden területén fontos, annál jobb fotós leszel minél tudatosabb vagy, ehhez pedig ismeretek és tapasztalat szerzése szükségeltetik. Érdemes tehát odafigyelni, ugyanis nagyon sok lehetőség rejlik a színekben is. A színvilág könnyen feldobhat vagy tönkretehet egy fotót. A fekete-fehér képek sokkal inkább a fényekre koncentrálnak, leegyszerűsítik a képet. Archaikus, komor, szomorú, elegáns, stb. képeket készítettünk ezzel a két színnel, de ha nem jól használjuk, lehet, hogy egy lapos, unalmas fotó lesz az eredmény. Amennyiben úgy döntünk, hogy színesben fotózunk, nagyon fontos arra figyelni, hogy pontosan milyen színek szerepelnek a képen. Nem minden szín passzol egymáshoz és általában igaz az, így aa színek használatára is igaz, hogy nem tanácsos túl sok dolgot préselni egy képbe. Arra érdemes tehát törekedni, hogy minél kevesebb színből álljon a fotó, és ez a néhány szín jól működjön egymással.

 

Összhang és egyensúly megtalálása

 

Ha megnézel egy színkereket - színek absztrakt szemléltető eszköze-, az egyértelműen elárulja, milyen színek mutatnak jól együtt. Ha például mindössze két szín dominál a képeden, a legjobb az lehet, ha ezek a színkeréken egymással szemben helyezkednek el. Ezek az úgynevezett komplementer, vagyis kiegészítő színpárok, amik - ahogy a nevük is mutatja - remekül egészítik ki egymást. Ha már három színnel dolgozol, elhelyezkedhetnek ezek közvetlenül egymás mellett, vagy akár egy háromszöget formálva. Több ilyen séma is van, érdemes próbálgatni, gyakorolni egy témán, hogy felfedezd a különbségeket.

A cél mindig az, hogy összhang legyen. Ne használj túl sok színt egyszerre, és ügyelj rá, hogy ezek jól működjenek egymással.

 

Érzelmek / hangulatok kifejezése színekkel

 

Sokszor társítunk a színekhez bizonyos érzelmeket, hangulati állapotokat. Ezért is fontos a már említett tudatosság, mert ha ismerjük a színek hangulati tényezőit, akkor tudjuk pontosan meghatározni azt, hogy a befogadóra milyen hatást fogunk gyakorolni. Például ha egyetlen szín dominál a fotón az árnyalataival, az már egyértelműen képvisel egy bizonyos érzelmi világot.  Például, ha a zöld szín a domináns, az nyugalomat, természetességet közvetít. A színeknek van egyfajta dramaturgiai szerepe. Nem véletlen, hogy a filmiparban a filmek elkészültével nagy hangsúlyt fektetnek az utómunka során a színezésre is. Már az előmunkálatok során is nagyon fontos a színek használata, a kellékek, a ruhák és a díszlet összeállításában is a szín az egyik legfontosabb tényező. Mindez pedig azért van, mert a színekkel mesélni lehet, jelentésük van és érzelmek köthetők hozzájuk.



Figyelem irányítása színekkel

 

Ha van egy konkrét témánk a képen, minden esetben azt szeretnénk, hogy a figyelem erre irányuljon. Emlékeztek a Schindler listája című filmre? Talán igen, bár nem mai film, felforgató hatást ér el Spielberg, a film rendezője azzal a fogással, hogy fekete - fehér végig a film, kivéve egy kislányt piros kabátban, ill. a film végén a jelenben játszódó részek színesek. Nagyon erős példa ez a film is arra, hogy milyen hatásokat tudunk elérni a színek használatával. Fotósként az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a befogadó számára egyértelmű legyen, hova kell néznie. Az a feladatunk, hogy amikor ránéz a képre a befogadó, akkor értse, hogy mire gondolunk, ezért kell adni támpontot ehhez, amivel a figyelmét irányíthatjuk. Ennek egy nagyon egyszerű és hatásos módja, ha a színeket használva emeljük ki a témánkat a környezetéből. Ha a témádnak teljesen eltérő színe van, mint a kép többi részének, határozottan kiugrik majd a közegből és könnyen a figyelem középpontjává válik, mint ahogyan az említett filmben is a piros kabátos kislány.

 

Jó gyakorlást, jó fotózást! Ha esetleg egy-egy gyönyörű falra is kitehető nyomtatásra van szükséged majd a sikeres alkotásaidról, keress minket! :)