Ételfotók - ételfotózás

Egy évtizeddel ezelőtt még nem létezett az ételfotózás, mint önálló műfaj. Manapság azonban a közösségi média olyan hatással van már ránk, hogy akár hobbiból, poénból, akár marketingcélok miatt is fotózunk ételeket. Az egyre profibb kamerával felszerelt okostelefonok világában már az is előfordulhat, hogy mellőzhetjük a fényképezőgépet. Azonban itt is sok elem van, amiket elkerülhetetlen megtanulni, ugyanis az ételfotózás speciális és igen bonyolult területe a fényképészetnek.

Ahhoz, hogy jó ételfotót készítsünk, a legalapvetőbb dolog az, hogy szeressük az ételeket. Valószínű, ebben nem lesz hiba, az emberek többsége imád jókat enni, ha főzni nem is feltétlenül.

Akkor jó egy ételfotó, ha az ember azonnal bele szeretne harapni az ételbe, az érzékekre, a vágyakra kell hatni. Úgy kell elkészíteni a képet, hogy az felkeltse a néző érdeklődését vagy ha majd a mi konyhánkat, étkezőnket szeretnénk vele díszíteni, akkor harmonizáljon az otthonunkkal és étvágygerjesztő legyen :) Persze adhatjuk ajándékba is, de arra törekedjünk, hogy ízléses legyen és a mindenkori környezettel harmonizáljon. Ehhez szükséges némi technikai tudás is, de ha egy kis időt, odafigyelést szentelünk a dolognak, otthonunkban is szép ételfotókat készíthetünk.

Nem kell órákig variálni, állítgatni az ételt vagy a fényeket, de az alábbiakra viszont mindenképpen figyeljünk oda:

  • Kapcsoljuk ki a dátumot a gépen, nem lesz rá szükség. Ezt általában a menüben, a beállítások pontban, a dátum és idő alatt tehetjük meg.

 

  • Tálalás: keressünk az interneten aktuális tálalási trendeknek! Sok hasznos tippet találhatunk. Az étel legyen friss, mert így lesz igazán gusztusos a fotón.

 

  • Terítés: törekedjünk arra, hogy minél letisztultabb legyen a környezet. Semmiképpen ne egy zsúfolt asztalon fotózzuk az ételt. Terítsünk az asztalra egy szép, egyszerű terítőt, tegyünk mellé hozzá illő evőeszközöket, textil szalvétát, esetleg boros poharat.

 

  • Élesség: az élességet az ételre, és ne az étel elé vagy mögé állítsuk. Ha nem az ételre állítjuk, akkor pont a lényeg nem lesz jól látható, és igen zavaró is, pl. ha az asztal hátsó sarkán van az élesség.
  • Kompozíció: bátran közelítsünk rá az ételre, nem kell az egész asztalnak látszódnia! Azonban a digitális zoom használatát nem javaslom, mert az minőségromlást eredményez.

 

  • Fények: a legjobb, ha természetes fényt használunk, mivel a kompakt gépek beépített vakuja nem alkalmas arra, hogy ételeket világítsunk meg vele. Kapcsoljuk ki a gépen a vakut. Minél több természetes fényt engedjünk be a szobába, az ablak közelébe is vihetjük az asztalt vagy akár a szabadba is kivihetjük. Tűző napon azonban ne kíséreljük meg a fényképezést, mert nem fogunk szép eredményt kapni. A legjobb, ha árnyékos, de világos helyre tesszük az ételt.

 

  • Próbálkozhatunk derítéssel is. Ennek az a lényege, hogy az árnyékos oldalra is juttassunk némi fényt, pl. jobb oldalról jön a fény, akkor a bal oldalra valamilyen világos felületet tegyünk, ami visszaveri a fényt. Ez lehet egy fehér lap, textil vagy akár tükör is.

Utómunkálatok: ha elkészült a fotó és letöltöttük a számítógépre, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy utómunkázzunk a nyers képet. Ma már számos képszerkesztő program elérhető. Néhány alapvető beállítást gyorsan és könnyedén elvégezhetünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az optimális végeredményhez. Állítsunk a képek kontrasztján, szaturációján, világosságán, vágjuk meg a képet, esetleg tüntessük el a nem odaillő részleteket.

Készítsd el a legjobb ételfotóidat, akár ajándékba, akár a saját lakásod étkezőjébe, konyhájába! Küld el nekünk és mi egy vagy több csodálatos nyomtatott képet adunk át Neked, ami hosszú időre lesz otthonod vagy az ajándékozott otthonának ínycsiklandó dísze 🙂