Mivel rögzítsük fel a falra a képet?

Ha képekkel, poszterekkel, festményekkel, fotókkal díszíted az otthonod falait, egyedivé varázsolhatod a teret, és ezzel sokkal otthonosabban érezheted magadat a lakásodban. Ehhez azonban kellő körültekintés szükséges, hiszen bizonyára te sem szeretnél kárt tenni a falakban – főleg, ha albérletben élsz. 


Ha még nincs konkrét elképzelésed, hogy mely terekbe szeretnéd kiakasztani a vászonképeket, először válaszd ki számukra a megfelelő helyet/helyeket. Ez lehet fürdőszoba is, gondolkozz nagyban, engedd el a fantáziádat. Ha kicsi a rendelkezésre álló falfelület, ne zsúfold majd tele, mert nem fogod tudni egyenletesen elrendezni a képeket. A fal fajtáját is számításba kell venni, nem mindegy, hogy egy téglafalra vagy csempére fogod kitenni a kiválasztott képeket vagy legalábbis egy részét. Az egyik legfontosabb dolog majd amire figyelned kell  ha már megvan a falak amire felkerülnek a képek, hogy mindig szemmagasságba helyezd a képeket! Mielőtt még szögeket vernél a falba vagy fúrni kezdenél, egy vízmérték és egy ceruza segítségével pontosan jelöld meg, hogy hova fog kerülni a kép!


… És végre eljutottunk a lényegig...milyen lehetőségek vannak arra, hogy feltedd a falra a különböző képeket?



Kalapács és szögek vagy ragasztó horgok/tapadókorongok/öntapadó kampók

 

A vászonkép falra rögzítése kalapács és szögek segítségével a legrégebbi és leggyakoribb módszer. Ha valamennyire jártas vagy a kalapács használatában  és szeretnéd, hogy a képek megfelelően a helyén maradjanak, válaszd ezt a rögzítési opciót. Ha azonban egy nagy és nehéz képet szeretnél rögzíteni a falra, a kis szögek nem lesznek elegendők hozzá. Ebben az esetben használj tipliket is – a tipli ugyanis lehetővé teszi, hogy a szögek, akár több kg-os képet is elbírjanak.

 
Tapadókorongok. Amennyiben csak kisebb és könnyebb képeket szeretnél kitenni a falaidra, vagy egyszerűen csak nem szeretné kilyukasztani a falat, vagy csempére szeretnéd fúrás, faragás nélkül kitenni a képeket, akkor  az öntapadó kampók használata  a megfelelő választás: csak vedd le a csomagolást a ragasztós felületről és helyezd közvetlenül a falra vagy a csempére. Egy másik lehetőség lehet a horgok használata, melyeket fel kell melegíteni, mielőtt felragasztod  őket a falra. A végeredmény ugyanaz, csak Tőled függ , hogy melyik megoldást választod.

Szalagok és zsinórok

Abban az esetben ha a  képnek már vannak horgok a hátoldalán, akkor csak a kép felakasztására alkalmas szalagokra vagy zsinórokra lesz szüksége. Rögzítse a fa- vagy fémszalagot a falon, és csak akassza fel a képet a szalagok segítségével falra, úgy, hogy azok keresztül menjenek a kép hátoldalán lévő kampókon.

 
 
 
Kép rögzítése lépésről lépésre
 
  • Keresd meg a kép középpontját
  • Ha már tudod  hova szeretnéd helyezni a képeket, próbáld meg megjelölni a függőleges középvonalat. Láthatóan jelöld meg a falon azt a pontot, ahova a szögeket szeretnéd kalapálni. Ne aggódj a fal miatt, könnyen eltüntetheted róla a jelölést egy radír segítségével.

     

  • Keresd meg az eszközöket a kép rögzítéséhez
  • Készítsd elő a kalapácsot és szögeket, fúrógépet és csavarokat, vagy a ragasztó horgokat, és rögzítsd a képeket az előzőleg megjelölt helyekre. Ha attól tartasz, hogy a fal berepedezik a szögek befúrásától vagy kalapálásától, akkor használj szigetelő szalagot, dupla rétegben – ezzel a technikával meg tudod védeni a falat a repedések keletkezésétől.  Abban az esetben ha csavarral szeretnéd rögzíteni a képeket, először fúrj egy kis lyukat a falba, és csak ez után fúrd be a csavarokat.

     

  • Akaszd fel a képet
  • Akaszd fel a képet a falra és győződj meg róla, hogy megfelelő-e a rögzítés és a helyén marad. Ezen kívül ellenőrizd azt is, hogy ha elengeded magát a képet, akkor egyenesen marad-e.

     

    Reméljük, hogy segítségül szolgál ez az összefoglaló ahhoz, hogy a nálunk vásárolt termékeket a lehető legjobb módszer kiválasztásával, jól és könnyedén el tudjátok helyezni a lakásotokban?!

     

    Válogass, rendelj, rendezd el a képeket, szereld fel és ezután már csak gyönyörködj a látványban :) masterpiece.hu