Portréfotózás alapjai

A portréfotózás célja ugyanaz, mint a portrézásé a képzőművészetben. A fényképezésnek egy olyan típusa, amelynek célja egy személy vagy embercsoport személyiségének megragadása. Ehhez szükséges a hatékony megvilágítás, háttér és pózok megfelelő megválasztása. A portréfotó lehet művészi vagy üzleti jellegű.


Fontos megemlíteni, hogy a portréfotózás nem újkeletű, hiszen a portré festményeket váltotta fel vagy egészítette ki a 19. századtól. Régen a kiváltságosok privilégiuma volt, hogy legyenek képeik magukról vagy családjukról. A technológiai újításoknak köszönhetően, megjelentek az első fényképezőgépek és fényképészek, így terjedt el világszerte egyre inkább és vált elérhetővé mindenkinek számára.


Ez a fotózási műfaj kreatív, hiszen a legtöbb befolyása a fotósnak itt van a témára. A táj-, természet fotózása közben sok dolognak ki van téve az ember, amit nem befolyásolhat, igaz ezeknek a műfajoknak pont ezek a nehézségek adják meg a szépségét.


A portréfotózásnak különböző változatai vannak, ahogy a világ változott úgy jelentek meg a portrézásnak az újabb és újabb fajtái:


  • Egyéni vagy családi fotók: A legfőbb motivációja itt a modellnek, hogy legyen önmagáról vagy családjáról olyan képe, amelyre ránézve melegség önti el a szívét és olyan emlékeket ébreszt benne amelyekre szívesen gondol.

  • Reklámfotók: ez a legdinamikusabban fejlődő fotózási típus. Itt általában egy cég vagy egy ügynökség keresi meg a fotóst és ad egy konkrét briefet. Ezek után a fotós jön egy javaslattal hangulatra és koncepcióra, amely egyezik vagy idomul a megrendelő arculatához.

  • Akt vagy glamour fotózás: manapság egyre több és több, főleg nő, szeretne olyan képeket magáról, amely megmutatja az Ő nőiességét és szépségét. Ez a műfaj nem keverendő a szexuális tartalmakat közvetítő fotózással.

  • Üzleti, önéletrajzi, LinkedIN fotózás: a legfontosabb itt megemlíteni, hogy itt hiába a modell a megrendelő az esetek túlnyomó többségében a képek nem saját maguknak készülnek, hanem egy megadott céllal. 

  • Események fotózása: az esküvőkön keresztül a rendezvények és konferenciák fotózáson át, minden olyan fotográfia, ahol a fotós egy tematika köré csoportosul emberekről készít vagy portrékat vagy kvázi újságírói dokumentarista képeket.

Mi kell a jó portréhoz? 


Talán a legfontosabb, hogy itt kell a legjobban kontrollálni a fényeket, hogy azt a hatást érd el, amit a képpel ki szeretnél fejezni. 


Lámpák: legyen jó fényed. Ne túl erős és ne túl kevés, hacsak nem direkt ilyet keresel. A legegyszerűbb, ha egy lámpával vagy vakuval dolgozol és mellé van még egy derítőd. Ha elkötelezetten szeretnéd megtanulni az alapokat, akkor bérelj egy stúdiót 1-2 órára, olyat, ahol a fényekkel kapcsolatban kapsz segítséget és gyakorol. Ahogy a mondás is tartja, a gyakorlás a tudás anyja.


Derítő: leginkább a szabadtéren ajánlott a használata. Legyen nálad egy tripod vagy egy segítő az elején, hogy könnyebb legyen a dolgod.



Milyen kamerákat használj?


Alapvetően egy jó telefonnal is lehet már képeket csinálni a kérdés mindig, hogy mire szeretnéd majd a képeket használni. Ha a magasabb minőségben gondolkozol, mindenképpen vásárolj fényképezőgépet. Nem kell azonnal a legdrágábbak megvenni. 


Objektívek: manapság a leggyakrabban használt belépő portré lencse az az 50mm szokott lenni, mert annak a legjobb az ára. Azonban mára már annyit változott a portréfotózás mikéntje, hogy vannak akik 35mm-re szeretnek kifejezetten portrékat készíteni mert ad egy extra dinamikát a képeknek a torzítása.


Lehetne még a végtelenségig bonyolítani és magyarázni, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy jó képeid szülessenek, de a legfontosabb, hogy ha érdekel ez a műfaj, ne félj a hibáktól, ne félj a rossz tapasztalatoktól és főleg attól nem, hogy mások mit mondanak a képeidről. Tanulj, gyakorolj amennyit megteheted és legfőképpen élvezd az alkotás élményét, majd csodáld a kész remekművet a faladon. ❤️