Szakértőinktől - hogyan NE romoljon a minőség?

Azt már tudjátok bizonyára, hogy ha például messengeren küldünk át egy fotót vagy közösségi oldalakra tesszük fel és onnan menti le a címzett (vagy más), akkor a program kicsit lebutítja a fotót, a “befogadóképesség” miatt kisebb méretűre igazítja, így a másolat már valóban “csak másolat” lesz, soha nem olyan éles, az eredetivel megegyező felbontással rendelkező.


Mit tegyünk tehát, hogy a hozzánk küldött fotók ne vesszenek a minőségükből?


Mindenek előtt jó fotót használjunk. Ez talán alap és magától értetődő, de fontos, hogy minimum 1 Mb (1024 kB) az optimális méret, de minél nagyobb vászonképet szeretnél, annál nagyobb felbontás szükséges. Természetesen megvizsgáljuk a képeket, és teszünk is javaslatot, ha úgy látjuk, nem megfelelő a képminőség, de azt tapasztaljuk, hogy klassz fotókat, képeket, grafikákat kapunk, gondos olvasóink, megrendelőink vannak. :)


Azonban többször fordul elő, hogy szerkesztett képet kapunk, ami által a minőség is romlik. 

Azaz hiába van egy szuper képed a telefonodból, ha filterekkel “retusálod”, rádobsz egy kis glittert, pillangót, egy-két szöveget, egy leromlott minőségű végeredményt kapunk. Ne filterezz! Légyszi! Az insta-világ (legalábbis a torzított) már letűnőben van, a glam-fotók csak a profi(bba)k által készített minőségben “mennek át a vizsgáinkon”. Válassz és tanulj meg inkább egy Photoshop-retust vagy finoman (!!!!!!) javítsd a hibákat, de ne told túl a retusálást!


A fotózásról, a fény-árnyék-viszonyokról is ejthetnénk szót, de - mivel klassz hobbifotókat is kapunk - igazán nem szeretnénk a fotózás rejtelmeibe belemenni. Az egy tanult szakma, egy olyan képesség, ami gyakorolható, fejleszthető, de érdemes egy tanfolyamra is benevezni, ha valaki igazán jó fotókat szeretne - akár eladásra is - gyártani. Tehát azt, hogy mi a “szép”, vagy “profi”, ne firtassuk, maradjunk annyiban, hogy ízlés dolga, kinek milyen minőség, beállítás és profizmus felel meg. 


A kép készülhet digitális fényképezőgéppel, jó minőségű telefonnal, de akár képszerkesztő vagy akár rajzolóprogrammal is. A lényeg mindig azonos: minél nagyobb a felbontás - annál szebb és részletgazdagabb a végeredmény!



A színekről


Ahogy minden számítógépnek, telefonnak, és - akár ezekehez képest is - a nyomatoknak más-más lehet a színe. Azaz más készüléken ugyanazt a színt másnak látod. Ez az eltérés mára már minimális, de előfordulhat. Grafikus kollégáink a képeket minőségellenőrzési céllal vizsgálják, azt figyelik, hogy az általad választott mérethez megfelelő-e a kép minősége.



A kivitelezés


A vászonképek 100% pamut vagy poliészter anyagból készült vászonra készülnek nyomtatással, ráadásul a lehető legmodernebb - vízbázisú UV, latex, nyomtatóval és szublimációs  technikával dolgozunk, hogy minél tökéletesebb legyen a végeredmény. Kiemelkedő minőségű festékanyagból dolgozunk, így minden kép gyönyörű színt kap a nyomtatás során. A kinyomtatott képet kiváló európai viszonylatban a legmagasabb minőségű vakrámára feszítjük fel, amely akár egy egész életen át megfelelően tartja a vászonképet a helyén.